Dostupni linkovi

Seljimi: Pisane garancije da Kosovo neće mijenjati ime imovine SPC


Zamjenik šefa ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi izjavio je da su kosovski zvaničnici dali UNESCO pisane garancije da ni na koji način neće mijenjati nazive spomenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je ustavna kategorija u Ustavu Kosova.

"Nazivi spomenika upisanih na UNESCO-ovu listu mijenjaće se samo uz konsultacije sa zvaničnicima SPC", rekao je Seljimi za beogradski Danas uoči zasijedanja Izvršnog savjeta UNECO-a u Parizu koji bi danas trebalo da se izjasni o zahtjevu Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Seljimi je rekao da su te pisane garancije mnoge zemlje pozdravile i da Kosovo nema problem sa crkvama i džamijama, jer je progresivna sekularna zemlja.

"Očekujemo da će većina država podržati ulazak Kosova u UNESCO. Srbija vodi veoma negativnu kampanju, nazivajući Kosovare varvarima i šaljući duboko onespokojavajuće poruke, ali ne mogu da verujem da će više od 20 zemalja glasati protiv Kosova", rekao je Seljimi.

Prema njegovim riječima, mnogi ambasadori su nezadovoljni negativnim pristupom Srbije.

"Njena taktika protiv članstva Kosova uništila je dobru volju stvorenu u Briselu. Šta će se dogoditi jutra kad Kosovo podnese zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope ili drugim međunarodnim organizacijama? Da li će Srbija imati napad bijesa i talas ekstremnog nacionalizma svaki put kad Kosovo traži da probije izolaciju", naveo je Seljimi.

XS
SM
MD
LG