Dostupni linkovi

Šarović: Premijerka RS-a mora više raditi umjesto pričati o izdajnicima


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upozorio je da je sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a o radu Saveza za promjene na nivou BiH "loša ideja i da će i dalje pogoršati međusobne odnose i neće donijeti ništa dobro".

"Još više se bojim poteza koji se, možda, planiraju u narednim sedmicama. I dobro razmislite o tim potezima", rekao je Šarović i pozvao vlast u RS-u da "nikoga, a posebno njega, ne uči patriotizmu".

Pozvao je na zajedničku saradnju, te naveo da odlično sarađuje s kolegama u resoru energetike, poljoprivrede, ekologije i građevinarstva u Vladi RS-a, iako nemaju iste stavove.

Šarović je premijerki RS-a rekao "da mora da radi više, a da joj priča o izdajnicima ne bude alibi za loše rezultate Vlade RS-a".

U izlaganju pred poslanicima Narodne skupštine RS-a negirao je nekoliko tvrdnji Vlade RS-a o štetnom djelovanju tog resora po interese RS-a, ističući da ne stoje optužbe o nedovoljnoj zaštiti interesa RS-a na nivou BiH.

Naveo je da je aranžman s Turskom o izvozu mesa postiglo njegovo ministarstvo i za osam mjeseci je izvezeno mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti 42 miliona i to najviše od proizvođača iz RS-a.

"Ništa niste učinili za ovaj posao, ali ste ga komentarisali", uputio je kritiku Šarović.

Rekao je da su u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi zastupljeni i Srbi, ali da je Vladi RS-a problem što oba srpska predstavnika nisu njen izbor.

"Vlada RS-a ima jednog svog predstavnika, a drugog Savez za promjene i tako će biti i u narednom periodu", kategoričan je Šarović.

XS
SM
MD
LG