Dostupni linkovi

Kocijančić: Nadležni da istraže sve incidente na protestima u Podgorici


Nadležni organi trebalo bi brzo i transparentno da istraže sve incidente, koji su se dogodili tokom protesta Demokratskog Fronta u Podgorici, kazala je za Radio Crne Gore portparolka visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost, Maja Kocijančić.

Ona smatra da demonstranti moraju poštovati Zakon i uzdržati se od nasilja, a da policija mora postupati u skladu sa nadležnostima i situacijom, poručuje Kocijančić.

Brisel, kaže Kocijančić, budno prati sve što se dešava u Crnoj Gori, “jer smo zašli duboko u pregovore s EU”.

„Važno je da nadležni organi brzo i transparentno istraže sve incidente, koji su se dogodili tokom protesta Demokratskog fronta“, rekla je Kocijančić.

Ona napominje da su sloboda okupljanja i sloboda izržavanja temeljna ljudska prava, koja se moraju poštovati.

„U tom smislu, demonstracije su legitiman način izražavanja političkih stavova, ali mi očekujemo od demonstranata da poštuju Zakon i uzdrže se od nasilja. Istovremeno, nadležni organi trebalo bi da djeluju u okviru zakonskih nadležnosti i sve mjere, koje se preduzimaju, trebalo bi da budu srazmjerne situaciji. Kada je riječ o novinarima, oni koji profesionalno obavljaju svoje zadatke moraju uživati slobodu bez ikakvog ometanja“, naglasila je Kocijančić.

U Evropskoj uniji smatraju da je konstruktivan i intenzivan dijalog svih parlamentarnih partija u okviru institucija najbolji put do napretka.

„Pozdravljamo inicijativu za obnavljanje političkog dijaloga u Skupštini“, istakla je Kocijančić.

XS
SM
MD
LG