Dostupni linkovi

Makedonija: Vlast i opozicija bez dogovora o prelaznoj vladi


Četiri najveće makedonske političke stranke nisu noćas usaglasile stavove o ingerenciji ministara i njihovih zamjenika u prelaznoj vladi, koji treba da ostanu na funkcijama do prijevremenih izbora u aprilu naredne godine.

Prema dogovoru o izlasku iz političke krize od 15. jula, predstavnici četiri stranke bili su u obavezi da do 20. oktobra odrede nove članove makedonske Vlade.

U prelaznoj Vladi opozicioni SDSM treba da ima ministra unutrašnjih poslova i rada i socijalne zaštite, a vladajući VMRO-DPMNE zamjenike.

SDSM treba da ima zamjenike u ministarstvima finansija, poljoprivrede i informatičkog društva.

Iz SDSM-a je saopšteno da posjeduje plan "B" i ne isključuju mogućnost objavljivanja novih prisluškivanih telefonskih razgovora.

Makedonija se nalazi u političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, koji su održani sredinom prošle godine.

Kriza je intenzivirana krajem januara, kada je premijer Nikola Gruevski optužio lidera opozicije Zorana Zaeva za pokušaj državnog udara, nakon čega je Zaev počeo da objavljuje snimke kojima optužuje predsjednika Vlade za kriminal i korupciju.

XS
SM
MD
LG