Dostupni linkovi

Gorak ukus of-šor poslova: Za koga je Mali kupovao stanove


SiniŠa Mali
SiniŠa Mali

Za koga je Siniša Mali kupovao stanove, jedno je od pitanja nakon tvrdnji Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) da je gradonačelnik Beograda pazario 24 nekretnine u Bugarskoj. Mali je demantovao te navode, ali su u ovoj priči ostale brojne nedoumice koje traže odgovor.

Očigledan problem, kaže novinar KRIK-a Stevan Dojčinović, je u tvrdnji Siniše Malog da je u tom poslu bio pre dolaska na funkciju.

“Prvo je sporno to što nije rekao potpunu istinu. Dokumentacija koju smo objavili pokazuje da je taj posao radio praktično do danas. Stanove je kupio krajem 2012. godine. Znači kada je već bio savetnik prvog potpredsednika vlade. Mislim da je poslednji stan prodat u maju ili junu ove godine. A imamo i dokument iz februara 2015. gde se jasno vidi da on potpisuje, ispred te of-šor firme, samu kupovinu”, navodi Dojčinović.

Reagujući na tekst objavljen na sajtu KRIK-a, Mali je izjavio da nije tajno kupovao apartmane na bugarskom primorju, već da je pre stupanja na funkciju u vlasti samo bio konsultant u privatnoj firmi i savetovao klijente, između ostalog, i oko kupovine stanova u Bugarskoj.

“U Bugarskoj imam jedan stan koji je pošteno zarađen i plaćen, a takođe i prijavljen Agenciji za borbu protiv korupcije”, rekao je Mali.

Već na prvi pogled sumnjivo je, kaže za RSE Miroslava Milenović iz Saveta za borbu protiv korupcije, što je posao obavljen preko Britanskih Devičanskih Ostrva.

“Ostavlja gorak ukus u ustima ako je gradonačelnik Beograda direktor dve of-šor kompanije. Meni, kao osobi koja se bavi sprečavanjem pranja novca, znajući da je jedna od tipologija za pranje novca osnivanje šel kompanija na of-šor destinacijama, sve to traži objašnjenje. Koga je Siniša Mali zapravo savetovao i čiji novac je bio u opticaju?”, pita Miroslava Milenović.

KRIK piše da je, prema njihovoj proceni, vrednost stanova koje je u letovalištu Sveti Nikola na Crnom Moru kupio Mali oko pet miliona evra, a da im je ukupna površina 3.100 kvadrata. Takođe, KRIK navodi da je aktuelni gradonačelnik Beograda veći broj apartmana kupio od njegovog poslovnog partnera Srđana Dabića, nekadašnjeg košarkaša i jednog od direktora naftne kompanije Lukoil koja je kupila Beopetrol, i podseća da je tu privatizaciju u ime države nadgledao upravo Siniša Mali.

“To su neistine i insinuacije, užasnut sam besmislenom kampanjom protiv mene. Očekivano je da bivši lopovi, večite neznalice i gotovani počnu sa ovakvim napadima s obzirom na moju trenutnu funkciju gradonačelnika,” reagovao je saopštenjem Mali.

Za sada nije poznato da li je Mali vlasnik pomenutih ofšor kompanija, a misterija je i otkud gradonačelniku novac za kupovinu ekskluzivnih nekretnina na plaži između bugarskih gradića Černomorec i Sozopol jer prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije njegova godišnja primanja nikada nisu prelazila 34.000 evra.

“Sada imamo jednog od najbitnijih funkcionera u državi, gradonačelnika Beograda i bliskog saradnika premijera Srbije, koji je uporedo sa obavljanjem javne funkcije za misterioznog kupca pravio dilove u Bugarskoj oko prodaje stanova. Mislim da je važno da znamo čije on interese, osim interesa građana Srbije, zastupa”, kaže novinar Stevan Dojčinović.

U vreme kupovine 24 stana u odmaralištu Sveti Nikola, gde se nalazi i jedan stan na njegovo ime, podseća KRIK, 2012. i 2013. Siniša Mali bio je ekonomski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, zadužen za pregovore sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko ulaganja u takozvane kapitalne projekte – privatizaciju nacionalne avio-kompanije i Beograd na vodi.

"Ako Siniša Mali ima 24 stana, on ne može da bude gradonačelnik. To je besmislica i laž... Ali videćemo u danima pred nama”, kratko je prokomentarisao premijer Aleksandar Vučić.

Miroslava Milenović, inače finansijski forenzičar, zaključuje da i teorija pokazuje da ovakvi slučajevi moraju biti ispitani:

“I u knjigama je zapisano da je prvo pitanje zbog čega se osnivaju firme na of-šor destinacijama. Odgovor je – da bi se nešto prikrilo. Čim ne znate ko je vlasnik i poreklo novca, pitanje je da li se radi o prljavom novcu koji je trebao preko određenih šel kompanija da bude opran i legalizovan. Znači gradonačelnik nam duguje objašnjenje za koga je radio i o čemu se zapravo radi.”

XS
SM
MD
LG