Dostupni linkovi

Hrvatska policija demantira nasilje prema stranim novinarima


Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova se, povodom medijskih napisa o policijskom postupanju prema novinarima na području Bapske, oglasilo priopćenjem u kojem negiraju da je došlo do bilo kakvog policijskog nasilja prema dvojici stranih novinara, javalja dopisnik RSE.

Prethodno je objavljeno da se na granici Srbije i Hrvatske, na ničijoj zemlji kod prijelaza Bapska - Berkasovo, oko 12:30 sati dogodio se incident kada je hrvatska policija oduzela opremu fotoreporteru AFP-a Andreju Isakoviću

Tim povodom hrvatska policija podsjeća da je od početka migracijske krize 16.9.2015. uspostavljen i dogovoren krizni način komuniciranja s predstavnicima medija koji je objavljen putem web stranice MUP-a, a da se novinare dnevno preko weba i u izravnim kontaktima obavještava o svim relevantnim podacima i ni na koji način se ne ometa rad novinarskih ekipa i medijskih djelatnika na terenu.

Međutim – stoji dalje u priopćenju – „tijekom današnjeg dana dvojica novinara stranih agencija pridružili su se migracijskom valu ljudi koji traže zaštitu i na taj način u Republiku Hrvatsku ušli na ilegalnom graničnom prijelazu. Navedeno je bilo nepotrebno i predstavlja povredu pravnih propisa Republike Hrvatske kao i nepoštivanje pravila kriznog komuniciranja.

"Uvažavajući i cijeneći rad mnogobrojnih novinarskih ekipa koji prate migracijski val u Republici Hrvatskoj zahvaljujemo na objektivnom i korektnom izvješćivanju, međutim, u navedenom slučaju nema mjesta negodovanju i kritiziranju policijskog postupanja obzirom da su novinari upozoreni i s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije.“

Međutim, čini se da policija jest prilično nervozna na terenu u Bapskoj. Prema pisanju zagrebačkog „Večernjeg lista“, jedan od hrvatskih policajaca, koji je danas osiguravao državnu granicu kod Bapske, grubo je jutros, oko 9 sati, nasrnuo i vrijeđao fotografa agencije „Pixsell“ Marka Mrkonjića.

„Pitao me što radim tu i uhvatio za ruku. Kada sam mu rekao da me pusti i da sam fotograf, rekao mi je da sam majmun i opsovao me. Mislim da to svakako nije primjereno ponašanje jednoga policajca jer i ja, kao uostalom i on, radim samo svoj posao,“ rekao je Mrkonjić za „Večernji list“. Agencija „Pixsell“ dio je sustava zagrebačkog „Večernjeg lista“.

XS
SM
MD
LG