Dostupni linkovi

Više hiljada izbjeglica između Srbije i Hrvatske, kolona raste


Nekoliko hiljada izbjeglica nalazi se na srpsko-hrvatskoj granici između Berkasova i Bapske, a hrvatska policija sprečava nekontrolisani prelaz granice i ulazak na područje Bapske preko nekadašnjeg malograničnog prelaza, javlja Hina.

Pozivajući se na nezvanične informacije Hina dodaje da policija svakih pola sata propušta pedesetak migranata.

Na granici kod Bapske policajci tijelima štite nekontrolisani ulazak izbjeglica i migranata, a dio je raspoređen i duž granice jer ima pokušaja da se u Hrvatsku uđe izvan mjesta propuštanja na nekadašnjemu malograničnom prijelazu.

Policija migrante vraća u kolonu onih koji čekaju da uđu u Hrvatsku i u koju stalno pristižu novi ljudi.

Sa strane Srbije, na prelazak granice čeka više od pet hiljada izbjeglica, po hladnom i kišnom vremenu, u blatu, promrzli i ogrnuti pokrivačima koje im dijele predstavnici humanitarnih organizacija čim dođu u Berkasovo, kod Šida.

Na granici nema pripadnika policije Srbije, samo predstavnici Crvenog krsta Srbije i UNHCR-a koji izbjeglicama nude pokrivače, tople napitke, hranu i higijenske i druge potrepštine. Duž puta nalazi se i nekoliko improvizovanih šatora.

Načelnik Sremskog upravnog okruga Ilija Milinović izjavio je danas da u tom okrugu i opštini Šid, kroz koju je do sada prošlo 170.000 izbjeglica, sve ide po planu, ali da će lokalnoj samoupravi, ukoliko se ostvare najave iz Hrvatske o postavljanju ograde, pomoć biti neophodna.

"Možemo da primimo oko 1.500 ljudi, uz adekvatne adaptacije, koje bi mogle biti završene veoma brzo", rekao je Milinović novinarima u Palati Srbija, nakon sastanka koji je ministar za rad Aleksandar Vulin upriličio sa načelnicima Upravnih okruga, a na kojem je jedna od tema bila i migrantska kriza.

XS
SM
MD
LG