Dostupni linkovi

Ministri Turske, Srbije i BiH potpisali sporazum o jačanju ekonomske saradnje


Ministar ekonomije Turske Nihat Zeybekci, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i potpredsjednik Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisali su danas u Beograd Srednjoročni program 2016.-2018. o ekonomskoj saradnji i Akcioni plan trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Trojica ministara su se nakon sjednice trilateralnog trgovinskog komiteta, sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpisivanja programa istakli da će se nakon potpisivanja ovog protokola krenuti u niz aktivnosti usmjerenih u cilju poboljšanja ekonomija tri zemlje.

U cilju realizacije planova i operacionalizacije protokola bit će formirano tehničko tijelo sastavljeno od predstavnika sve tri države.

Ministri Zeybekci, Ljajić i Šarović su danas istakli da će, zahvaljujući pomoći Ministarstva ekonomije Turske, za mjesec dana biti otvoreno zajedničko ekonomskog predstavništvo Srbije i Bosne i Hercegovine u Istanbulu. Srbija i BiH će u cilju predstavljanja privrednih, trgovinskih i turističkih potencijala dvije zemlje kreirati zajednički proizvod prema turskom tržištu.

Srbija i Bosna i Hercegovina će, radi jačanje ekonomske saradnje i plasiranja proizvoda, ubuduće moći da koristi svih 160 turskih trgovinsko-privrednih predstavništava u svijetu.

Turski ministar ekonomije je poručio da će intenzivirano pratiti realizaciju danas potpisanog programa i akcionog plana. On je već za sutra najavio održavanje biznis foruma u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, turska trgovinsko-privredna predstavništva će biti na raspolaganju privrednicima i komorama Srbije i Bosne iHercegovina i nakon potpisivanja današnjeg sporazuma bit će više turskih ulagača u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"Vjerujem da će biti mnogo liberalnija trgovinska razmjena između Turske, Srbije i BiH, pogotovo nakon sporazuma o slobodnoj trgovini i zaštiti. Turske investicije u Srbiji i BiH, ali i srbijanski i bosanskohercegovački proizvodi u Turskoj, će se povećati na sasvim prirodan način", poručio je Zeybekci.

XS
SM
MD
LG