Dostupni linkovi

U optužnici za zločine u Brčkom tereti se Đorđe Ristanić


Tužilaštvo BiH podiglo je do sada najopsežniju optužnicu za ratne zločine na području Brčkog.

Optužen je Đorđe Ristanić koji se tereti da je od aprila do decembra 1992. u svojstvu predsjednika ratnog predsjedništva Opštine Brčko učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu protiv bošnjačkog I hrvatskog stanovništva.

Prema navodima optužnice, Ristaniću se na teret stavljaju ratni zločini počinjeni nad više stotina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, uglavnom iz naselja Centar, Kolobara, Dizdaruša, Klanac, Mujkići, Meraje, Rosulje, Grčica, Novo Brčko, naselje "Š", i drugih dijelova grada koje su početkom maja 1992. godine, nezakonito uhapšene i odvođene u više logora na području Brčkog.

Optužnicom su obuhvaćeni i progoni stanovništva sa područja Brčkog, te silovanja i seksualna zlostavljanja i razaranja vjerskih objekata.

Ristanića Tužilaštvo BiH tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Optužnica se ubraja u predmete kategorije "dva", koji su u fazi istrage proslijeđeni pravosuđu BiH iz Haškog tribunala.

Kako navodi portparol Tužilaštva Boris Grubešić, u okiru optužnice predlaže se pozivanje više od 230 svjedoka i vještaka, a biće predočeno i više stotina dokaznih materijala što ovu optužnicu svrstava u najobimnije optužnice za ratne zločine ikad podignute u istoriji bh tužilaštva.

XS
SM
MD
LG