Dostupni linkovi

Na granici sa Slovenijom čeka 1.800 izbjeglica


Voz sa 1.800 izbjeglica nije jutros dobio dozvolu za ulaz u Sloveniju, a migrante koji su peške nastavili put na granici dočekali su žičana ograda i policija sa psima koja ih nije pustila da uđu u zemlju.

Odlučeno je da se voz zaustavi na poslednjoj stanici u Hrvatskoj, u Macincu, jer slovenačke i hrvatske vlasti nijesu postigle dogovor u ulasku te kompozicije u Sloveniju, a izbjelice su nastavile put peške.

Putnicima u vozu bila je ponuđena mogućnost traženja azila i ostanka u Hrvatskoj, ali su svi nastavili put hodajući po pruzi, dok nijesu došli do hrvatsko-slovenačke granice.

Migranti su sa željezničkog prijelaza preusmjereni na obližnji drumski Trnovec, ali im ni tamo nije dozvoljen ulaz u Sloveniju.

Predstavnici UNHCR odbili su mogućnost da se preko granice propusti samo oko 150 najranjivijih uz obrazloženje kako bi to značilo razdvajanje porodica.

Ulaz u Sloveniju na kiši i hladnoći i dalje čeka 1.800 ljudi, među kojima je veliki broj djece.

Pozivajući se na nezvanične izvore, Hina prenosi da je na graničnom prijelazu Banfi u Međumurskoj županiji, 300 emigranata iz šest autobusa uspjelo da pređe granicu.

Hrvatska televizija izvijestila je da je dramatično i na hrvatsko-srpskoj granici, gdje je oko 2.000 ljudi provelo noć u mjestu Berkasovo na srbijanskoj strani granice.

Hrvatski prihvatni centar za izbjeglice u Opatovcu, u blizini granice sa Srbijom, u nedelju je bio pun, u njemu se nalazilo više od 5.000 ljudi, ali se taj broj kasnije smanjio, pa ih je, prema poslednjim podacima MUP-a, sinoć bilo oko 4.300.

MUP Hrvatske je, međutim, upozorio da se i dalje očekuje dolazak izbjeglica iz Srbije.Za danas je najavljen dolazak novog voza sa 2.100 izbjeglica u Čakovec koji nema mogućnost za prihvat tako velikog broja ljudi.

Uprkos upozorenjima da Austrija više ne prima izbjeglice i da Slovenija ne može da primi 5.000 migranata dnevno, Hrvatska je službeno obavijstila Sloveniju da će danas poslati 1.800 izbeglica.

Prema posljednjim informacijama, od početka izbjegličke krize u Hrvatsku je ušlo 197.000 migranata. U nedjelju od ponoći do 21 sat došlo je 4.218 migranata.

XS
SM
MD
LG