Dostupni linkovi

Artur Mas na ispitivanju u sudu u Barseloni


Više hiljada ljudi okupilo se danas ispred suda u Barseloni kako bi dalo podršku predsedniku katalonske regionalne vlade Arturu Masu, koji je stigao u sud radi ispitivanja zbog kršenja zakona organizovanjem simboličnog referenduma o otcepljenju od Španije prošle godine.

U Kataloniji je 9. novembra 2014. godine održan neobavezujući referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, uprkos tome što ga je španski Ustavni sud prethodno proglasio neustavnim, prenela je agencija AP.

Protiv Artura Masa se vodi istraga zbog nepoštovanja zakona, zloupotrebe javnih sredstava, davanja lažnih izjava, uzurpacije vlasti i ometanja pravde.

Ukoliko mu se bude sudilo i bude proglašen krivim, preti mu zabrana obavljanja javne dužnosti i zatvorska kazna u maksimalnom trajanju od jedne godine.

Masu i njegovim saradnicima se, dok je hodao prema sudu, pridružio veliki broj separatistički nastrojenih gradonačelnika katalonskih gradova, dok ih je masa pozdravljala sa strane.

Alijansa za nezavisnost Katalonije, na čelu sa Masom, osvojila je prošlog meseca najviše mesta u regionalnom parlamentu, ali ne i većinu, pa će morati da formira koaliciju.

XS
SM
MD
LG