Dostupni linkovi

Đurić: Evropske integracije Srbije nalik na Tursku


Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas da je tačno da se od Srbije fomalno pravno ne traži priznanje nezavisnosti Kosova, ali da se traži ukidanje privremenih organa Srbije i prestanak finansinja njenih institucija.

"Mi nismo naivni, zahvalni smo što je razjašnjeno i tačno je da se de jure, odnosno formalno pravno ne traži priznanje nezavisnosti Kosova, ali samo pogledajte nacrte platforme gde se traži ukidanje svih naših privremenih organa, svih naših 29 opštinskih struktura sa preko 5.000 zaposlenih i prestanak finansiranja naših institucija", rekao je Đurić za telviziju B92.

On je dodao i da se traži da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde Srbije podnose kvartalni izveštaj ministarstvima u Prištini.

"Kao da smo bezmalo kolonija Prištine, a ne oni naša pokrajina", kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, u nemačkom amandmanu se navodi da Srbija nakon otvaranja poglavlja 35, 32, 23 i 24 ne može ni jedno naredno poglavlje da otvori, dok svi ovi "nemogući elementi sadržani u nacrtu platforme ne budu ispunjeni".

"Tu možemo da govorimo o tome da poglavlja mogu da budu otvorena, pa da umesto ubrzanih evropskih integracija, ako bi to ostalo (uslovi)...onda bi to ličilo na turski scenario o evropskim integracijama bez kraja zato što postoje nemogući uslovi koje je nemoguće ispuniti", ocenio je on.

Đurić je naveo i da će Srbija sprovoditi sve sporazume koji su dogovoreni i ukazao da se Srbiji iza leđa pokušava nametnuti članstvo Kosova u Unesco, a da se formiranje ZSO odlaže u nedogled.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman rekao je da Nemačka ne traži od Srbije priznanje Kosova, kao uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Poznato je da se Nemačka unutar Evropske unije zalaže da, između ostalog, poglavlje 35 u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji bude otvoreno sada. Neosnovane su izjave da EU ili Nemačka od Srbije u tom kontekstu traži priznavanje Kosova. Nema dodatnih uslova", precizirao je Ditman.

XS
SM
MD
LG