Dostupni linkovi

Grabar Kitarović: Moraćemo da dignemo ogradu


Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da će Hrvatska morati da postavi ogradu na svoju granicu da bi se zaštitila.

"Ne želim da se Hrvatska nađe u poziciji da uđe veći broj ljudi (izbeglica i migranata), a da se zatvore granice susednih država. Mislim da će u budućnosti biti potrebna nekakva ograda ili fizička prepreka. Ali nemojte to zvati žicom. Nemojte to upoređivati s jednom Srebrenicom ili s koncentracionim logorima", rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu za današnje izdanje Jutarnjeg lista.

Ona je dodala da je protivnica zatvaranja zvaničnih graničnih prelaza i da Hrvatska ne može da se brine o većem broju ljudi.

"Od samog početka govorim: apsolutna kontrola i kontrola granice, za šta Oružane snage i policija imaju mogućnosti i opremu", ponovila je predsednica izjave zbog kojih se ranije našla na udaru vlade levog centra premijera Zorana Milanovića.

Milanovićeva vlada se protivi postavljanju ograda i angažovanju vojske na granici sa Srbijom zbog ulaska velikog broja izbeglica.

Na primedbu novinara da je Mađarska na svoju granicu postavila bodljikavu žicu, predsednica je odgovorila da treba biti "korektan prema susedima" i da ne treba s njima "bespotrebno proizvoditi sukobe".

Ona je kritkovala oštre izjave premijera Zorana Milanovića na račun mađarskog premijera Viktora Orbana zbog izbegličke politike i postavljanja ograde na granici sa Srbijom i Hrvatskom i dodala da je na delu verbalni rat koji može dalekosežno da naškodi međudržavnim odnosima.

XS
SM
MD
LG