Dostupni linkovi

Nikolić: Vodi se prljava igra prema Srbiji


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da misli da je vreme za nacionalni konsenzus po pitanju kako dalje u odnosima sa Prištinom.

On je naveo da je to neophodno s obzirom na sve veće raspoloženje u EU da uključi Kosovo u mnoge međunarodne organizacije.

"Mislim da je vreme za nacionalni konsenzus kako dalje sa Prištinom, tim pre što izgleda da Zapad više nije raspoložen da naziv Priština cirkuliše u zvaničnim dokumentima", rekao je Nikolić novinarima u Beogradu.

On je poručio da je država mnogo radila da Kosovo ne postane članica Uneska, da je on do sada mnogima poslao pisma i video zapise o događajima iz marta 2004. godine, a koji svedoče kako su Albanci "čuvali" srpsku baštinu.

Najavio je da će on u petak ponovo razgovarati sa predsednicima država i ambasadorima i ukazati im zašto do toga ne bi trebalo da dođe.

"Postoje događaji na koje ne možete da utičete. Ja samo zapažam da se vodi prljava igra prema Srbiji i da uz pregovore u Briselu, koji bi trebalo potpuno da definišu naše odnose, veliki deo zapadne civilizacije i EU organizuju direktno uključivanje prištinske administracije u mnoge međunarodne organizacije bez konsultacija sa Srbijom, direktnim preglasavanjem u tim organizacijama, što je nepristojno", poručio je predsednik Srbije.

Smatra da to navodi na razmišljanje "čemu služe pregovori u Briselu".

"Ako oni mogu sve mimo pregovora u Briselu da dobiju, da li mi to samo služimo u Briselu da bi nam ispostavljali nove zahteve kojima nas polako udaljavaju od EU", upitao je Nikolić.

XS
SM
MD
LG