Dostupni linkovi

Pariz: Protest zbog politike rata, posle napada u Ankari


Nekoliko hiljada, većinom kurdskih demonstranata, prošlo je danas ulicama Pariza u znak protesta zbog, kako su ocenili, vođenja "politike rata", dan posle samoubilačkih napada u Ankari.

Demonstranti su nosili ogromnu kurdsku zastavu i crne natpise "Mučenici revolucije nikad ne umiru" i "Erdogan ubica, Evropa saučesnik", koji su se odnosili na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Došli smo ovde da pokažemo solidarnost s ljudima koji pate u Turskoj i na Bliskom istoku. Ovo je bio napad na napredne snage, na mir, na one koji žele da učine Tursku i Bliski istok stabilnim regionom", rekao je Jekbun Eksen iz Kurdskog demokratskog saveza u Francuskoj.

"Takođe, odbacujemo politiku Erdogana, koji koristi mržnju i teror kao osnovu svoje vlasti", dodao je on.

U Turskoj je u nedelju počela trodnevna žalost posle dvostrukih bombaških samoubilačkog napada na prokurdske aktiviste i levičare, u kojima je, prema tvrdnji kurdske Narodne demokratske parije, ubijeno 128 ljudi.

Napad, najsmrtonosniji u istoriji Turske, pojačao je napetost uoči izbora 1. novembra, a dogodio se u vreme pojačane ofanzive turske vojske protiv Islamske države i kurdskih pobunjenika, navodi AFP.

XS
SM
MD
LG