Dostupni linkovi

Predsednički izbori u Belorusiji


Na više od 6.000 biračkih mesta, koliko je u nedelju ujutro otvoreno u Belorusiji, skoro sedam miliona upisanih birača biraće budućeg šefa države među četiri kandidata, a aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko bori se za peti mandat.

Kandidati za predsednika su, prema Centralnoj izbornoj komisiji, pored Lukašenka, koji je na čelu Belorusije 21 godinu, lider Liberalno-demokratske partije Sergej Gajdukevič, lider Beloruske patriotske partije i vrhovni ataman beloruskih kozaka Nikolaj Ulahovič, i aktivistkinja kampanje "Govori istinu" Tatjana Korotkevič.

Dok je 13,3 odsto Belorusa sa pravom glasa i dalje neodlučno, više od 45 odsto birača namerava da glas da Lukašenku (61), a rezultati predizbornih anketa pokazuju da je Korotkevičevoj naklonjeno oko 18 odsto birača, Gajdukeviču 11,4 odsto, a Ulakoviču 3,6 odsto birača, prenele su agencije.

Bvši opozicioni predsednički kandidat Nikolaj Statkevič pozvao je na predizborne proteste, ali je odziv na takvim skupovima proteklih meseci bio slab, sa tek par stotina okupljenih.

Uoči izbora, u subotu, na mitingu opozicije, više od 1.500 pristalica je prošetalo centralnim delovima Minska tražeći ostavku Lukašenka i slobodne izbore.

Lukašenko je 7. oktobra rekao da želi da pobedi sa 80 odsto glasova birača.

Aktuelni predsednik biran je na funkciju šefa države 1994, 2001, 2006. i 2010. godine.

XS
SM
MD
LG