Dostupni linkovi

Festival MESS: Šerbedžiji 'Zlatni lovorov vijenac'


Glumac Rade Šerbedžija dobitnik je nagrade "Zlatni lovorov vijenac" za doprinos razvoju teatarske umjetnosti 55. Internacionalnog teatarskog festivala "MESS", koji se od 2. do 11. oktobra održava u Sarajevu.

Ta nagrada zvanično mu je uručena danas u Narodnom pozorištu, a na svečanosti tim povodom o njegovom doprinosu razvoju teatarske umjetnosti govorili su bh. umjetnici Josip Pejaković, Ademir Kanović, Bojan Hadžihalilović, Dino Mustafić, ali i glumica mlađe generacije Maja Izetbegović.

Rade Šerbedžija na današnjem svečanom skupu istaknuo je da je za njega vrhunac umjetnosti zapravo sarajevski teatar za vrijeme rata u BiH, njegovi umjetnici, glumci koji su bili spremni dati sve od sebe za umjetnost i za istinu.

"Za mene to je vrhunac umjetnosti, vrhunac svega što umjetnik može učiniti. To je hrabrost koja se ne glumi, pamet, bunt, otpor. To je znak zapravo šta čovjek u umjetnosti mora učiniti. Vrhunac je dati sve od sebe - svoju ličnost, hrabrost pa ako treba i život za umjetnost i za istinu", kazao je Šerbedžija.

XS
SM
MD
LG