Dostupni linkovi

Portparol Angele Merkel: Odlična odluka Nobelovog komiteta


Odluka da se Nobelova nagrada za mir dodeli tuniskom kvartetu za nacionalni dijalog je "odlična", izjavio je danas portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Šteffen Zajbert.

"Zaslužena nagrada je nagrada za zalaganje za demokratiju, za zalaganje za ideju da ljudi koji su se oslobodili diktatorskog režima zaslužuju bolje od nove diktature”, rekao je Zajbert.

Prema spekulacijama u medijima uoči današnjeg proglašenja dobitnika Nobelove nagrade za mir, jedan od favorita bila je i nemačka kancelarka zbog svog učešća u postizanju mirovnog sporazuma u istočnoj Ukrajini i zalaganja oko izbegličke krize.

Na pitanje u vezi sa tim spekulacijama i odlukom Norveškog Nobelovog komiteta, portparol je ponovo izrazio veliko zadovoljstvo zbog dobre odluke Komiteta i izrazio poštovanje za ono što su postigli laureati.

Kako je rekao, "sve drugo su spekulacije".

Ove godine je bilo predloženo 276 ličnosti za Nobelovu nagradu za mir. Među favoritima su bili i šef iranske diplomatije Džavad Zarif i njegov američki kolega Džon Keri zbog sporazuma o iranskom nuklearnom program i poglavar Rimokatoličke crkve Franja.

XS
SM
MD
LG