Dostupni linkovi

Ambasada SAD i OEBS osudili incident u Skupštini


Ambasada SAD i OEBS osudili incident u Skupštini

Američka ambasada na Kosovu oštro je osudila nasilje u Skupštini."Oružju nema mesta u Skupštini. Užasno ponašanje odredjenih članova parlamenta iz redova opozicije - koje je ostale članove ali i posmatrače medjunarodne zajednice nateralo da zatraže medicinsku pomoć, uključujući i osoblje američke ambasade - ismejava jednu od najvažnijih demokratskih institucija na Kosovu.
Današnje nasilje zajedno sa ostalim od pre tri nedelje, onemogućilo je Skupštini da ispuni svoj mandat za poboljšanje života gradjana Kosova. Ovo nije demokratija. Ovo je ometnja demokratskog procesa", navodi se u reakciji.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Žan-Klod Šlumberže takođe je osudio nasilje za koje smatra da je neprihvatljivo i štetno za demokratiju. "Uznemirujući prizori bačenog suzavca, članova Skupštine kojima je potrebna medicinska pomoć i drugih incidenata negativno utiču na sliku demokratskog napretka na Kosovu. Istovremeno, institutcionalna blokada štetna je po progres i reforme,” rekao je ambasador Šlumberže.

“Na Kosovu postoji dovoljno mehanizama za pluralističku debatu i ja pozivam sve strane da ih iskoriste umesto da se okreću nasilju,” dodao je on.

XS
SM
MD
LG