Dostupni linkovi

Mustafa: Nema povlačenja potpisa sa sporazuma sa Srbijom


Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da nema povlačenja potpisa sa sporazuma koji su 25. avgusta potpisani sa Srbijom, jer je reč o međunarodnim sporazumima.

On je u Prištini ponovio da su sporazumi koji su postignuti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i izrazio spremnost da o sporazumima informiše Skupštinu Kosova kada to poslanici budu želeli.

Mustafa je na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o poseti Sjedinjenim Američkim Državama izjavio da je dobio punu podršku SAD za sporazume koji su potpisani u Briselu i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Takođe je istakao da su SAD podržale učlanjenje Kosova u UNESCO i u drugim evroatlanskim strukturama, kao i podršku za transformaciju Bezbednosne snage u Oružane snage Kosova.

Premijer Kosova rekao je da se u Njujorku sastao i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini sa kojom je, kako je rekao, razgovarao o procesu liberalizacije viza za građane Kosova i o Sporazumu za stabilizaciju i pridruživanje.

"Imamo punu podršku. Ne mogu govoriti o rokovima, posebno o liberalizaciji, ali mi ćemo do novembra ispuniti sve kriterijume", kazao je Mustafa.

Kosovski premijer je istakao da je u susretima sa liderima država u Njujorku dobio podršku za učlanjenje Kosova u UNESCO.

XS
SM
MD
LG