Dostupni linkovi

Slovenački premijer pozdravlja stav Brisela o arbitraži


Slovenački premijer Miro Cerar pozdravio je stav o potrebi nastavljanja međunarodne arbitraže za rešenje graničnog spora sa Hrvatskom koji su u pismu slovenačkoj i hrvatskoj vladi izneli predsednik i potpredsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i Frans Timermans.

"Sada je jasno prepoznato da je arbitraža pravi put za rešenje graničnog spora", rekao je Cerar, preneli su danas slovenački mediji iz Njujorka gde premijer učestvuje na Generalnoj skupštini UN.

Cerar je naglasio da stav Evropske komisije koji su potpisali Junker i Timermans u vezi sa zapletom oko arbitraže, koji je kulminirao sredinom leta i zbog čega su ostavku dali slovenački arbitar Jernej Sekolec i agent Simona Drenik, nije promenjen već je "u poslednjem pismu još više pooštren".

Predsednik Odbora za spoljnu politiku slovenačkog parlamenta Jože Horvat rekao je da stav Evropske komisije ne sme da se shvati "kao pobeda ili kao razlog za kačenje medalja" dodajući da je "važno da se arbitražni postupak nastavlja i da ima podršku različitih institucija".

Horvat je dodao da Slovenija i dalje veruje u nezavisnost i integritet arbitražnog suda i da veruje u to da će on nastaviti rad.

Vodeći slovenački dnevnici danas su ocenili da pismo u kojem su se

Junker i Timerman zauzeli za nastavak arbitraže sugeriše da je Evropska komisija o tom pitanju zauzela stav koji zagovara i Ljubljana.

Ističe se međutim da će za zaključenje arbitraže i dalje biti potrebno političko lobiranje.

XS
SM
MD
LG