Dostupni linkovi

U Zagrebu sastanak načelnika općina jugoistočne Evrope o izbjegličkoj krizi


"Izazovi i uticaj izbjegličke krize za lokalnu samoupravu u jugoistočnoj Evropi", bit će tema panel diskusije koju danas u Zagrebu organizira Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS ), uz podršku Njemačke razvojne saradnje (GIZ) i Švicarske agencije za razvoj saradnje (SDC).

Gradonačelnici i općinski predstavnici iz Kutine, Tovarnika, Zaboka, Njemaca, Kanjiže, Paraćina, Preševa, Kumanova, Kahramanmarasa i Istanbula predstavit će svoja iskustva i prakse tokom priliva izbjeglica dosad, identificirati vanredne mjere, procedure i metode, uzimajući u obzir lokalne nadležnosti i pitanja koja treba riješiti u takvim vanrednim situacijama, te razgovarati o mogućnosti za regionalnu saradnju i koordinaciju.

Predstavnici donatorske zajednice također će prisustvovati sastanku kako bi razgovarali o potrebama za podršku i hitne mjere.

Pogranični gradovi u jugoistočnoj Evropi suočavaju se s velikim dnevnim prilivom izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja, koji, u mnogim slučajevima, dnevno prelazi njihov broj stanovnika.

XS
SM
MD
LG