Dostupni linkovi

Vigemark: Očekukuje se napredak u provođenju reformske agende BIH


Istinski napredak u sprovođenju Reformske agende je preduslov da Evropska unija razmatra zahtjev BiH za članstvo, rekao je specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

"Promjena nikad nije laka, ali ne mijenjati stvari nije opcija. Vrijeme je da lideri i građani BiH udruže snage i krenu naprijed. Reformska agenda nije jelovnik sa kog izaberete ono što vam se sviđa a ostatak ignorišete", poručio je Vigemark.

On je podsjetio da je Reformska agenda do sada najsveobuhvatniji paket socio-ekonomskih i pravosudnih reformi u BiH koju su usvojili svi i trebali bi je provesti, saopšteno je iz Delegacije EU.

Prema njegovim riječima, ona odražava sveukupnu težnju vlada i na nivou BiH i na entitetskim nivoima, da odgovore na želju građana BiH za stvarnom promjenom, jačom vladavinom prava i većim mogućnostima.

"Ovako sveobuhvatan i kompleksan set reformi može uspjeti jedino ako bude sproveden u cjelini. Riječ je o integralnom paketu reformi. Ova zemlja sebi ne može priuštiti rasparčavanje dogovorenih i potrebnih reformi. Selektivni odabir nije opcija ukoliko se žele poboljšati uslovi života stanovnika ove zemlje", pojasnio je Vigemark.

XS
SM
MD
LG