Dostupni linkovi

Ostojić: Nećemo dopustiti da se za izbjeglice otvore 'dvije fronte'


Hrvatska neće dopustiti da se za ulazak izbjeglica u Hrvatsku otvore "dvije fronte" te će sve izbjeglice koje s juga pokušaju ući u Hrvatsku biti vraćene tamo odakle su došle, poručio je u ponedjeljak navečer iz Opatovca potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i potvrdio kako se na prostoru Prevlake uređuju vojni objekti, ali ne za smještaj izbjeglica već pripadnika policije.

"Svima šaljem istu poruku. Ne dolazite, bit ćete vraćeni tamo odakle ste došli", rekao je Ostojić na konferenciji za novinare dodavši kako tako misli i premijer Zoran Milanović.

"Moj nalog bio je jasan, uredite, očistite, sredite hangare. Najbolja stvar koju sam mogao napraviti je da taj prostor bude pripremljen. Ukoliko bude potrebno sada imam prostor za dovoljno ljudi da se obrani južna granica", izjavio je Ostojić.

Potvrdio je kako je osobno izdao nalog za uređenje vojnih objekata na Prevlaci, te objasnio da tamošnje službe zadužene za provedbu njegove odluke nisu bile upoznate s kojom se namjenom uređuju objekti.

Na pitanje novinara koliko je do sada Hrvatsku koštalo zbrinjavanje izbjeglica, Ostojić je odgovorio "jako puno" te dodao da se ne zna koliko bi više koštalo da se nije radilo tako kako se radi.

Po njegovim riječima, u Hrvatsku je do ponedjeljka u 18 sati ušlo 79.920 izbjeglica, u prihvatnome centru u Opatovcu u ponedjeljak navečer je petstotinjak izbjeglica dok je pred centrom na registraciju oko 18,30 sati čekalo njih nekoliko stotina.

Ostojić je ustvrdio kako se napokon "dogodilo čudo" da se izbjeglice iz Grčke registriraju, odnosno zapisuju na makedonsko-srpskoj granici, što je utjecalo i na usporavanje njihova ulaska u Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG