Dostupni linkovi

Vučić: Srbija će ukinuti blokadu granice večeras


Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada Srbije ukinuti blokadu granice prema Hrvatskoj na večerašnjoj sednici u 21 sat.

"To je naš posao, to je naše obećanje. Građani Hrvatske su dobrodošli u našu zemlju, nikoga nismo terali da izlazi iz automobila i pešači preko granice", rekao je Vučić za Hrvatsku radio-televiziju (HRT).

Na pitanje da li je tačno da je Srbija počela da preusmerava izbeglice ka Mađarskoj, kao što tvrde hrvatski zvaničnici, Vučić je to demantovao rekavši da nema nikakvih novih koridora i da se ništa ne radi drugačije.

"Ako je nekome lakše da pronađe častan izlaz za sebe pa da se pravda nekim novim rutama u Srbiji, to ne postoji, ali ja nemam problem s tim. Verujem da nikome više neće pasti napamet da krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (sa EU) i bilateralne ugovore između zemalja", naveo je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije je kazao da se izbeglice primaju kao i do sada, dodavši da je odbio razgovore s predstavnicima različitih zemalja jer je tražio da se "vrati pređašnje stanje, da ljudi mogu da putuju i da imamo slobodan protok robe i usluga".

On je odbacio i navode hrvatskog premijera Zorana Milanovića da je imao "tajne dogovore" s liderom opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislavom Karamarkom i s predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom da šalje "hiljade izbeglica" u Hrvatsku.

"Kako to da nije bio utisak da smo se dogovorili s vama, kada je tri puta više izbeglica prešlo u Mađarsku nego u Hrvatsku? Gospodina Karamarka sam jedanput u životu video, na dan kad je Kolinda Grabar Kitarović inaugurisana. Nikada se više nisam čuo ni video sa Karamarkom", istakao je premijer Srbije.

Upitan da prokomentariše agresivne naslovnice pojedinih beogradskih dnevnih novina, Vučić je zamolio sve medije u Srbiji da "spuste retoriku", dodajući da je to sve što on može da uradi i da nema "drugu vrstu uticaja".

XS
SM
MD
LG