Dostupni linkovi

Obama i Si Điping za mirnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva


Američki predsjednik Barck Obama saopštio je u petak, 25.septembra, da je imao otvorene razgovore sa kineskim predsjednikom Si Đipingom o pitanju ljudskih prava u Kini ali i ostalim problemima poput sporova u azijsko-pacifičkoj oblasti naročito rastuće tenzije u Južnokineskom moru.

Obama i Si Điping održali su zajedničku press konferenciju nakon razgovora u Bijeloj kući u cvijetnoj bašti predsjedničkog kompleksa.

Obama je rekao da su se založili za mirnu denuklerizaciju Korejskog poluostrva.

"Prenio sam predsjedniku Siju našu značajnu zabrinutost oko oduzimanja zemlje izgradnji i militarizaciji napuštenih oblasti, što otežava napore zemlja regiona za pronalaženje mirnih rješenja oko aktulenih sporova" naglasio je američki predsjednik.

Kako je saopšteno dva lidera su se dogovorili da "ne vode ili podržavaju sajber kriminal za krađu poslovnih tajni", a američki je predsjednik kako navodi AP na zajedničkoj press konferenciji nedvosmisleno poručio kineskom kolegi da takvo ponašanje mora da prestane.

Si je sa svoje strane rekao da su se dogovorili da neće "svjeno i sa znanjem podržavati" sajber lopove i obećao da će se pridržavati "normi ponašanja" u sajber prostoru.

"Konfrontacije i sporenja nijesu dobar izbor ni za jednu stanu" rekao je Si.

Iskren razgovor i o temama o kojima dvije strane imaju neslaganja prema riječima Barcka Obame "pomogao im je da razumiju bolje jedni druge".

XS
SM
MD
LG