Dostupni linkovi

Han u Šidu: Niste sami, vi ste evropska zemlja


Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje poručio je da Srbija nije sama, da je evropska zemlja i da sa izbegličkom krizom treba da se suočimo zajedno.

On je zahvalio Vladi Srbije na svemu što je učinila za izbeglice, nakon što je sa premijerom Sbije Aleksandrom Vučićem obišao Prihvatni centar za izbeglice u Šidu.

"Video sam šta je sve učinjeno u cilju pomoći izbeglicama", rekao je Han i poručio da je reč o zajedničkom problemu za koji je potreban evropski odgovor.

Nijedna zemlja ne može biti ostavljena da sama rešava ovaj problem, uveren je komesar i tvrdi da problem može biti rešen samo ako svi radimo zajedno u duhu solidarnosti i podele tereta.

"Nove granice i zidovi nisu ono na čemu se oslanja funkcionisanje Evrope", poručio je Han.

On je preneo da su šefovi država i vlada odlučili kako da se deluje, te da je dogovoreno da se ojačaju spoljne granice, uspostave hot-spotovi za registraciju, a njegova je obaveza, dodao je da pomaže zemljama kao što je Srbija, jer "ne može biti da samo jedna zemlja snosi teret, koja je žrtva samo zato što je zemlja tranzita".

Han je poručio da će EU sigurno obezbediti finansijsku i političku podršku Srbiji, primetivši da, kao i u životu, novac znači puno, ali nije sve.

Na pitanje o zatvaranju granica koje je uvela hrvatska vlada Han nije želeo da odgovara smatrajući da prihvatni centar u Šidu nije mesto za razgovore o toj temi, te da će za to biti prilika na konferenciji za štampu tokom posle podneva.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija zemlja kroz koju je prošao najveći broj izbeglica, ali da su one dobro zbrinute i da nije bilo nikakvih problema.

XS
SM
MD
LG