Dostupni linkovi

Papa u Kongresu protiv smrtne kazne i trgovine oružjem


Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja pozvao je danas u Kongresu u Vašingtonu na ukidanje smrtne kazne u SAD i širom sveta i oštro kritikovao trgovinu oružjem.

Papa je u obraćanju kongresmenima poručio da je svaki život svetinja i da društvo može samo da ima koristi od rehabilitacije osoba osuđenih zbog zločina.

On je podsetio da su i američki biskupi pozvali na ukidanje smrtne kazne. U SAD se mnogi političari i građani protive takvoj ideji.

Govoreći o trgovini oružjem u zakonodavnom telu zemlje koja je najveći izvonik oružja na svetu, papa se zapitao zašto se oružje prodaje onima koji samo žele da nanesu patnju nevinima.

"Tužno, ali odgovor je, kao što svi znamo, zbog novca - novca natopljenog krvlju, često krvlju nevinih", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

On je, međutim, ocenio da je legitimno upotrebiti vojnu silu protiv "nepravedne agresije", kao što su to napadi Islamskih ekstremista u Siriji i Iraku.

Papa je pred kogremenima ponovio i svoje zalaganje zaborbu protiv klimatskih promena i pozvao na preduzimanje "hrabih i odgovornih napora" kako bi se sprečili razorni efekti tih promena.

XS
SM
MD
LG