Dostupni linkovi

Milanović: Srbija organizirano s Mađarskom šalje izbjeglice u Hrvatsku


Srbija u dogovoru s Budimpeštom organizirano šalje izbjeglice samo na granicu s Hrvatskom, koja ih ne može primati u tolikom broju i zato je uvedena blokada granice, rekao je u četvrtak hrvatski premijer Zoran Milanović.

Srbija pušta da izbjeglice neorganizirano tumaraju zemljom, ali samo dok se ne okupe na sjeveru, a onda ih organizirano šalje samo na hrvatsku granicu, rekao je Milanović. "To se radi u organizaciji srpske kancelarije za izbjeglice", naglasio je.

"Zašto to rade? Zato jer imaju dogovor s Budimpeštom", rekao je Milanović. U samo jednom danu na hrvatsku je stranu upućeno 9000 ljudi što je previše da bismo ih Hrvatska mogla organizirano primati kao što je radila dosad.

"To tako ne može", naglasio je Milanović. "Ili neka u Srbiji osnuju kampove za izbjeglice, kao što smo ih osnovali mi, ili neka ih dio šalju na Horgoš". Napomenuo je da blokada granice koju je Hrvatska uvela kao odgovor na takvo ponašanje nije bila diskriminatorna.

"Nije bila protiv srpskih kamiona, bila je protiv svih kamiona, i hrvatskih", rekao je. Ali je Srbija odgovorila paketom mjera koji su isključivo prema hrvatskim kamionima i hrvatskoj robi, tvrdi Milanović. "To je na štetu Srbije, to je piljenje grane na kojoj sjede", rekao je.

XS
SM
MD
LG