Dostupni linkovi

Stotine poginulih na hadžu u Saudijskoj Arabiji


Stotine poginulih na hadžu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Stotine poginulih na hadžu

Broj poginulih u metežu na hadžu u blizini islamskog svetog grada Meke povećao se na 717, izjavili su zvaničnici Saudijske Arabije. Najmanje 805 je povrijeđeno u incidentu u Mini, oko pet kilometara udaljenoj od Meke. Do nesreće je došlo prvog dana Kurban-bajrama.

Na ovogodišnjem hadžu je gotovo 1,3 milijuna vjernika, a nesreća se dogodila u Mini, koja se nalazi između Meke i Brda milosti. Mina je mjesto gdje hodočasnici provode najviše vremena u cjelokupnim obredima. Na Mini izvode simbolično kamenovanje vraga.

Reporteri Reutersa u drugom dijelu Mine javili su da su se mogle čuti ambulantne i policijske sirene, no putovi koji vode do mjesta nesreće su blokirani kako bi se spriječili novi meteži. Objavljene fotografije na Twitteru Civilne zaštire prikazuju hodočasnike koji leže na cesti, a ekipe prve pomoći ih smještaju u ambulantna kola. Na licu mjesta je oko 220 kola hitne pomoći i više od 400o pripadnika civilne zaštite.

Posljednjih devet godina ovakve nesreće su rijeđe jer su vlasti Saudijske Arabije podigle razinu sigurnosti tokom hadža.

Godine 2006. na istom mjestu je poginulo 364 hodošasnika, dok je najveća nesreća bila u Meki 1990. godine kada je poginulo je gotovo 1,500 ljudi.

Inače, početkom mjeseca u rušenju dizalice u Velikoj džamiji u Meki poginulo je 109 ljudi, a 400 ih je bilo ozlijedjeno.

Projekt za proširenje džamije pokrenuo je još 2011, pokojni kralj Abdulah bin Abdulaziz.

Cilj je da se kompleks proširi za još 400.000 metara kvadratnih. Poslije proširenja, u taj kompleks bi moglo stativiše do 2,2 milijuna ljudi.

Na petodnevni hadž koji je počeo22.septembra stigli su muslimani iz 164 zemlje svijeta.

XS
SM
MD
LG