Dostupni linkovi

Milanović: Blokada Bajakova ostaje


Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da Hrvatska neće ukinuti blokadu graničnog prelaza Bajakovo pošto je Srbija uvela protivmere, iako je to bilo planirano.

"Ne, nećemo otvoriti granicu, ja sam, kao što sam ranije rekao, sutra planirao da otvorim granice, međutim sad moramo na ovo reagovati", rekao je Milanović u Briselu nakon završetka samita EU o izbegličkoj krizi, prenela je agencija Hina.

Milanović je rekao da je o merama vlade Srbije razgovarao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

"Šta ćemo tačno napraviti to će reći ministar unutrašnjih poslova. Dakle, neće biti nasilja ni rata da se razumemo, sve je mirno, ali ovo nije normalno ponašanje", rekao je Milanović.

On je rekao da su srpske mere "smešne" i da mu je premijer Srbije Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru rekao da će učiniti sve, ali da nije napravio ništa i da i dalje niko ne prelazi preko graničnog prelaza Horgoš.

"Što se tiče situacije sa Srbijom i srbijanskom vladom, žao mi je. Sve što sam tražio jeste da se dio izbeglica šalje gore, na Horgoš, da nas se malo rastereti", rekao je Milanović.

Na pitanje da li su na sastanku čelnika EU u Briselu spominjani hrvatsko-srpski odnosi, Milanović je odgovorio odrečno.

On je dodao da i dalje ostaje otvoren za dijalog i da to nije fraza, već činjenica.

XS
SM
MD
LG