Dostupni linkovi

Direktor VW podneo ostavku: Šokiran sam skandalom!


Generalni direktor Folksvagena Martin Vinterkorn podneo je ostavku zbog manipulacija u testovima dizel automobila na tržištu u SAD, prenosi BBC. On je u izjavio naveo da je bio "šokiran događajima tokom proteklih nekoliko dana".

"Ovo radim u interesu kompanije iako nisam bio svestan bilo kakvih loših postupaka s moje strane", navodi se u njegovoj izjavi.

"Svojom ostavkom otvaram put za novi početak", zaključio je Vinterkorn.

Nemački državni tužioci pokrenuli su danas preliminarnu krivičnu istragu zbog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova u koji je umešana nemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW).

Istovremeno, nemačka vlada poručuje da će automobilska industrija ostati važan stub privrede Nemačke, uprkos produbljavanju krize sa Folksvagenom.

"To je izuzetno inovativna i uspešna industrija za Nemačku, sa mnogo radnih mesta. Ona je važan stub nemačke privrede", izjavila portparolka nemačkog ministra privrede na redovnoj konferenciji za novinare.

Pojedini ekonomisti su, kako navodi agencija AP, već počeli da izražavaju zabrinutost u vezi sa posledicama koje će ovaj skandal imati po privredni rast Nemačke.

"Aktuelna izbeglička kriza i sada šok sa Folksvagenom predstavljaju nove rizike za nemačku privredu", izjavio je glavni ekonomista ING banke, Karsten Brzeski.

VW je juče priznao da je 11 miliona njegovih dizel automobila u svetu opremljeno uredjajima koji mogu da lažiraju podatke o zagadjenju vazduha i saopštio da će izdvojiti 6,5 milijardi evra za treći kvartal radi pokrivanja potencijalnih troškova proizašlih iz tog skandala.

XS
SM
MD
LG