Dostupni linkovi

Vučić: Odluka o Gašiću u skladu sa činjenicama


Saša Janković
Saša Janković

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će odluku u vezi sa preporukom zaštitnika građana Saše Jankovića za smenu ministra odbrane doneti na osnovu ozbiljne procene i u skladu sa činjenicama. Ombudmsan je podneo javne preporuke premijeru i predsedniku države da razreše dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora VBA Petra Cvetkovića zbog incidenta za vreme održavanja prošlogodišnje Parade ponosa u kom je pretučen premijerov brat. No, sudeći po onome što je pratilo ovaj slučaj od početka i način na koji su se čelnici vlasti i tabloidi pod njihovom kontrolom obrušili na Jankovića zbog njegovog ukazivanja na kršenje zakona teško je pomisliti da bi moglo da dođe do smena.

Ako ništa drugo ovoga puta premijer Aleksandar Vučić nije pokazao nervozu zbog javne preporuke koju mu je uputio zaštitnik građana Saša Janković da razreši ministra odbrane Bratislava Gašića.

“Na osnovu ozbiljne argumentacije i moje procene da li je zahtev u skladu sa stvarnim činjenicima, da li je Bratislav Gašić dobro ili loše radio posao, tako da vas molim da mi prepustite tu odluku”, rekao je Vučić novinarima.

Ministar Gašić takođe je vrlo škrt na rečima komentarišući javnu preporuku za svoje razrešenje. Samo veruje da će nadležni ubrzo odgovoriti na taj zahtev.

“Moje je da i dalje predano radim, kao što to radim godinu i po dana, na poboljšanju kvaliteta rada i socijalnog statusa Vojske Srbije”, rekao je Gašić a na pitanje da li oseća odgovornost povodom zahteva zaštitnika građana kratko kaže “nemam komentar”.

Zaštitnik građana Saša Janković ne želi da govori za medije o preporukama koje je javno uputio premijeru i predsedniku države da razreše dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbednosne agencije Petra Cvetkovića zbog incidenta za vreme održavanja prošlogodišnje Parade ponosa u kom je pretučen premijerov brat Andrej Vučić. Ali je na sajtu njegove kancelarije obrazloženo da su imenovani odgovorni zbog nezakonitog rada organa kojima rukovode pri čemu iz njihovog ponovljenog ponašanja proizilazi namera da odbijaju saradnju sa Zaštitnikom građana i da nastave sa nezakonitim i nepravilnim radom. Zakon je prekršen tako što je između ostalog, navodi se dalje, utvrđeno da su, po nalogu ili uz znanje i odobravanje ministra odbrane, odnosno direktora Agencije pripadnici Vojne policije obezbeđivali, van kruga lica koji prema propisima imaju na to pravo, i lica van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, (tj. braću premijera i gradonačelnika Beograda) i pri tome preduzimali mere iradnje prema drugim ovlašćenim službenim licima i građanima kojima se ograničavaju njihova prava.

Filip Švarm, foto: Vesna Anđić
Filip Švarm, foto: Vesna Anđić

No, ministar verovatno može mirno da čeka odluku premijera poznatog po stavu da ne da svoje ministre izrečenog različitim povodima. Ali ne samo zbog toga. Na to ukazuje i odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm kada ocenjuje da ne očekuje smenu ministra Gašića i direktora VBA.

“Prije svega zbog toga što je Gašić Vučićev izbor, a Vučić sigurno nije političar niti njegovi politički maniri ukazuju da bi on prihvatio bilo kakvu sugestiju nekog drugog, u ovom konkretnom slučaju Saše Jankovića. A dodatno tu čitavu stvar komplicira i to što je čitava ta afera nastala zbog prebijanja Andreja Vučića, brata premijera Vučića i tu je zapravo ključ čitave te afere. Otud i sva ta podmetanja, otud sva ta haranga na Sašu Jankovića, odnosno nesuradnja Vojske i drugih vojnih oragana. Dakle, na neki način to bi bilo indirektno priznanje da je čitava ta situacija i napravljena da bi se zataškao taj incident. Zaista ne očekijem ništa”, zaključuje Švarm.

Ombudsman navodi da Ministarstvo i VBA nisu sproveli preporuke za otklanjanje utvrđenih nedostataka povodom slučaja koji se desio 29. septembra prošle godine jer ne prihvataju da je učinjen bilo koji od utvrđenih nedostataka.

Zaštitnik građana je podnosio i krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije tokom prošlogodišnje Parade ponosa koje je nadležno tužilaštvo odbacilo.

Janković je u više navrata upozoravao na rad Ministarstva odbrane i VBA u slučaju istrage incidenta tokom Parade ponosa 2014. godine, u kom su učestvovali pripadnici Žandarmerije, pripadnici jedinice "Kobre" i braća premijera i gradonačelnika Andrej Vučić i Predrag Mali. Taj slučaj se nalazi na sudu a osmorica pripadnika Žandarmerije terete se za napad na pripadnike Kobri, Vučića i Malog.

XS
SM
MD
LG