Dostupni linkovi

Salkić: Nastava na bosanskom jeziku rješenje za krizu


Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas u Banja Luci sa šefom misije OSCE u BiH Jonathanom Moorom o obrazovnom procesu u Republici Srpskoj te problemima sa kojima se susreću Bošnjaci.

Salkić je upoznao je Moora sa zaključcima sastanka koji je održao u Banja Luci sa roditeljima bošnjačkih učenika s područja Bosanske Gradiške, Bratunca, Doboja, Kotor Varoši, Koraja i Lopara, Zvronika i Žepe, kao i sa zaključcima sastanka koje sa roditeljima održava u Zvorniku.

Kabinet potpredsjednika pozdravio je napore OSCE-a u rješavanju ovog gorućeg problema i očekivati je da se još aktivnije uključi, jer smatramo da OSCE jedini ima mehanizam kojim mogu pomoći da se dođe do rješenja kojim bismo bili svi zadovljni - rekao je Salkić.

Potpredsjednik RS je iskazao opredjeljenje roditelja i svih Bošnjaka u ovom entitetu da je bosanski jezik jedina opcija i da Ministarstvo prosvjete i kulture RS treba da prihvati tu činenicu.

Dodao je da je to jedinstven zaključak svih održanih sastanaka koji bi vlasti u bh. entitetu RS trebali imati u vidu, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG