Dostupni linkovi

Srbija negoduje zbog zatvaranja dela granice


Srbija negoduje zbog zatvaranja dela granice

Zvaničnici Srbije negodovali su zbog odluke Hrvatske da zatvori granične prelaze ka Srbiji.

„Ako se ovako nastavi, Srbija će biti zatvorena sa svih strana“, izjavio je ministar rada i socijalne politike Srbije Aleksandar Vulin u čijem su izbeglice resoru. „U ovom času dok razgovaramo, Mađarska još uvek ima zatvorene putne pravce perma Srbiji i ako je „Horgoš 1“ u potpunosti čist i može odmah da počne odmah da radi. Hrvatska je za saobraćaj zatvorila najveći broj putnih pravaca prema Srbiji. Ako se ovako nastavi, Srbija će, bez svoje krivice biti zatvorena sa svake strane“,rekao je Vulin dodavši da će Srbija biti prinuđena da se obrati međunarodnim sudovima i organizacija ako granice ostanu zatvorene. „Žao mi je što je Hrvatska humanost i solidarnost trajala samo dva dana“, rekao je srpski ministar.

Premijer Srbije Alekasandar Vučić je na kraju svoje posete Vašingtonu upitao zašto je Hrvatskoj problem da pomogne izbeglicama, dodavši dakroz Srbiju prolaze mnogo duži put, te se u njoj duže i zadržavaju. „U našoj zemlji ti ljudi prođu oko 600 kilometara i ostaju mnogo duže nego što su ostali u Hrvatskoj koja ima taj problem dva dana, a mi imamo četiri meseca. Sve te izbeglice su prošle kroz našu zemlju i mi smo ih na lep način primili i nastavićemo to da radimo. Ne znam šta je problem svima drugima oko toga, posebno onima koji imaju rutu od 35 kilometara, pa zatvaraju puteve prema Srbiji“, rekao je Vučić.

Predsednik Tomislav Nikolić, izjavio je da Evropska unija lopticu teške situacije izazvane izbegličkom krizom, prebacuje isključivo na Srbiju. „To nije moralno ni prirodno, a neće biti ni održivo jer situacija izmiče kontroli“, rekao je Nikolić

XS
SM
MD
LG