Dostupni linkovi

Ostojić najavio mogućnost zatvaranja hrvatske granice


Hrvatska će granicu zatvoriti ako ponovno dođe do toga da u jednom danu na njezinu granicu pristigne gotovo osam tisuća migranata, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare održanoj na izletištu Stari Kunjevci nedaleko od Vinkovaca na kojem je osnovan Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku, a koji vodi upravo ministar Ostojić.

"Nema potrebe da dolazite niti je Hrvatska zainteresirana da bude mjesto na kojem ćete pokušati tražiti istu zaštitu koju možete imati i u onim zemljama u kojima ste već", poručio je Ranko Ostojić migrantima koji su trenutačno u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji i namjeravaju preko Hrvatske doći do zapadnoeuropskih država.

Potvrdio je da je slovenska granica zatvorena za migrante, a tranzitni koridori ne postoje.

"Mi se ponašamo kao zemlja koja pripada EU, dužni smo registrirati te osobe i nitko nema pravo da poziva te ljude i govori im da je netko otvorio granicu. Da imaju redovne putovnice, papire i vize mogli bi putovati bez problema. Ne mogu putovati prema drugim zemljama dok se ne provede postupak koji moramo provesti, a sigurno je da druge zemlje nisu uopće zainteresirane za takav priljev", kazao je.

Po njegovim riječima, tek kada se na Vijeću ministara EU donese odluka o relokaciji, može se govoriti o tome može li određena osoba biti prebačena ili ne, što znači da daljnjega migranti koji su ušli u Hrvatsku ostaju u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG