Dostupni linkovi

Iz Kanjiže, izbjeglice autobusom stigle u Šid


Grupa od oko 60 izbjeglica iz Sirije i zemalja Bliskog istoka stigla je danas oko 15:30 iz prihvatnog centra u Kanjiži na granični prijelaz Šid, prema Hrvatskoj.

Za razliku od prethodne dvije grupe izbjeglica koje su došle taksi vozilima sa juga Srbije, ove izbeglice stigle su autobusom.

Kako su reporteru Tanjuga rekli pojedini od njih, put Tovarnika, na hrvatskoj strani granice, krenuo je još jedan autobus, a očekuje se dolazak još najmanje tri autobusa.

Ranije danas, na granični prelaz Šid pristiglo je oko 80 izbjeglica.

Prema procjenama, juče i danas granicu sa Hrvatskom prošlo je oko 500 izbjeglica.

Kako su reporeteru Tanjuga rekli pripadnici granične policije, granični prijelaz je u potpunosti prohodan, nema dužih zadržavanja, osim za teretna vozila, s obzirom na to da izbjeglice granicu sa Hrvatskom prelaze van graničnih prijelaza, kroz kukuruzna polja i njive.

Iz Preševa je sinoć, kako su kazali vozači autobusa koji štigli u Šid, pošlo pet autobusa.

Tokom noći brojni taksisti prevezli su manje grupe izbjeglica do Šida.

Nadležne vlasti u Šidu očekuju dolazak još autobusa sa izbeglicama, koje se očigledno prebacuju sa rute koja je vodila preko Mađarske do Austrije i Njemačke, na novi pravac koji do Zapadne Evrope vodi preko Hrvatske.

U Šidu je nekadašnja dječija bolnica "Principovac" pripremljena za prihvat izbjeglica, a taj objekat se nalazi na samo stotinu metara od graničnog prijelaza Sot.

XS
SM
MD
LG