Dostupni linkovi

Dačić: Srbija nije sabirni centar


Srbija nije sabirni centar i ne može da dozvoli da bude jedina žrtva izbegličke krize, izjavio je danas u Pragu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom novih mera na mađarsko srpskoj-granici i zatvaranja granica još nekih država Evropske unije.

Šef srpske diplomatije je posle susreta s češkim kolegom Lubomirom Zaoralekom naglasio da će Srbija reagovati veoma pažljivo na nove mere i najavu Mađarske da će vraćati izbeglice u Srbiju kao bezbednu zemlju.

"Ne želimo da potpirujemo dalje probleme. Ali ne možemo da dozvolimo da jedina žrtva budemo mi i ti ljudi. Zato je za nas neprihvatljiva ta ideja da se izbeglice vraćaju a još da dolaze u Srbiju jer Srbija nije sabirni centar. Nećemo da trpimo da budemo kolateralna šteta izbegličke krize", rekao je Dačić.

Srpski ministar najavio je da će Srbija narednih dana vrlo ozbiljno razgovarati s Briselom i tim zemljama o vraćanju izbeglica, kako bi se našlo zajedničko evropsko rešenje.

Na taj problem izbeglica Srbija ne gleda kao na bilateralni problem s Madjarskom i drugim susedima u regionu, već kao na problem koji mora da rešava EU, a Srbija s izbegličkom krizom ima veze samo utoliko što je tranzitna zemlja i što se našla između dva kraka izbegličkih trasa.

XS
SM
MD
LG