Dostupni linkovi

Makedonija: Specijalni tužilac izabran, sledi istraga afera


Katica Janeva, tužilac iz Đevđelije, biće specijalni tužilac koji će biti zadužen za slučajeve “Prisluškivanje” i “Puč”.

Ova odluka je doneta u utorak nakon maratonskih pregovora između predstavnika četiri najveće partije VMRO DPMNE, Socijaldemokratskog saveza, Demokratske unije za integraciju i Demokratske partije Albanaca, čime je ispunjen krajnji rok koji je predviđen junskim dogovorom iz Skoplja.

Postignuta je saglasnost i o Zakonu o specijalnom tužilaštvu, prema kome će specijalni tužilac sam izabrati svoje saradnike, kao što su predlagali evropski konsultanti.

Proces pregovora se odvijao nekoliko nedelja uz posredovanje belgijskog diplomate Pitera Van Hautea kome su se poslednjih nekoliko dana priključili i ambasadori EU i SAD u Makedoniji Aivo Orav i Džes Bejli.

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev za Radio Slobodna Evropa kaže da specijalni tužilac ima na raspolaganju kompletno otvoreni budžet bez bilo kakvih limita za kadrovski i tehnički personal, ali i za analize, strane ekspertize, odnosno sve što je potrebno u prva tri meseca, što bi bilo reper za budžet u 2016 godini.

“Najproblematičnije je bilo nalaženje zakonskog rešenja. Ja sam više nego zadovoljan jer imamo zakon koji garantira kompletnu autonomiju”, naveo je Zaev.

Zaev je dodao da je zadovoljan i dogovorom da Katica Janeva bude specijalni tužilac.

“Prošla je program ‘Falkone’ na Siciliji, što je veoma bitno u borbi protiv kriminala, edukator je u programu novog Krivičnog zakonika, bila je na studijskim putovanjima u SAD-u oko praktične primene, edukator je i na određenim programima Akademije za sudije i tužioce. Po meni, ona ispunjava sve početne uslove da verujemo da imamo nezavisno i nepristrasno dovoljno stručno rešenje, za koje očekujem da će biti pre svega u interesu građana Republike Makedonije”, rekao je Zaev.

Profesor Osman Kadriu podseća da je u javnosti preovladavalo mišljenje da se specijalni tužilac ne treba birati iz reda aktuelnih tužilaca da bi bio nezavisan i kompletno autonoman, dodajući da sada kada se zna ko će biti specijalni tužilac država treba da osigura i njenu ličnu bezbednost, s obzirom na specifičnost njenog posla.

“Treba biti vrhunski stručnjak, dobar poznavaoc pravne problematike, mora imati visoke moralne kvalitete i ne sme potpadati nikakvim uticajima da bi sačuvala nepristrasnost, odlučnost i autonomiju u svom radu”, ocenjuje Kadriu.

Inače, Katica Janeva je nepoznata široj javnosti u zemlji, a u prvim informacijama o njoj se kaže da, osim što je zamenik javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Đevđeliji, predaje krivično materijalno i procesno pravo u Akademiji za sudije i tužioce.

Specijalni tužilac je funkcija čija je uspostava dogovorena da bi bio istražen slučaj “Prisluškivanje”, odnosno telefonski razgovori koje je objavila opozicija, u kojima se navodno čuju razgovori koji dokazuju kriminal visokih pretstavnika vlasti, kao i slučaj “Puč” u kojem je jedan od optuženih i lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev.

Junski dogovor predviđa još krupnih poteza, među kojima je i imenovanje nekoliko ministara od strane opozicije u naredna dva meseca, kao i predsednika Vlade na 100 dana pre izbora, koji su predviđeni za 26. april iduće godine.

XS
SM
MD
LG