Dostupni linkovi

Dan pred zatvaranje horgoške pruge - žurno i zabrinuto ka EU


Izbeglice idu prugom do graničnog prelaza sa Mađarskom
Izbeglice idu prugom do graničnog prelaza sa Mađarskom

Na putu prema još uvek nezatvorenom graničnom pružnom prelazu Horgoš-Reske - sve od Subotice, preko Palića, Hajdukova, Bačkih Vinograda do Horgoša - u ponedeljak se nisu mogli videti izbeglice pešaci, kao što je to bilo uobičajeno svih ovih meseci. Svi koji žele preko u Mađarsku do pruge stižu autobusima, ili pak taksijima. Žele da uhvate „poslednji voz“, odnosno mogućnost da ilegalno pređu granicu preko pruge, jer od ponoći granične pružne prelaze će čuvati vojska, a na njima će biti postavljene i kapije.

Autobusi do pruge dovoze izbeglice gotovo svakih desetak minuta. Uglavnom su to privatni prevoznici, koji putnike prihvataju na subotičkoj autobuskoj i železničkoj stanici i dovoze do kraja asfaltnog puta. Taksiji su još frekventniji, i u njima pristiže najmanje po petoro putnika - uglavnom izbeglica iz Sirije, ali ih ima i iz Iraka i Avganistana. Nisu baš raspoloženi za razgovor, jer im je, kako kažu, ovo poslednja šansa da stignu do svog cilja, Evropske unije. Deluju zabrinuto, i čim napuste autobus ili taksi žurnim korakom kreću prugom ka granici.

Merhat iz Iraka do pruge je takođe stigao taksijem, sa još nekoliko saputnika. Porodica mu je, kaže, ostala u Iraku. Pitamo ga da li je čuo da se od 15. septembra zatvara pružni prelaz.

„Da, ja sam sa prijateljima došao kolima, i nadamo se da ćemo uspeti da odemo do Mađarske i Nemačke. Brine nas to što će se granica zatvoriti, ali mi se ipak nadamo...”

Odmah na početku pruge pristiglim putnicima grupa mladića i devojka nudi vodu i paketiće hrane. Aleksandra, studentkinja iz Beča, kaže da je ova privatna humanitarna akcija pokrenuta preko fejsbuka, a ima ih iz raznih zemalja.

“Mi smo se organizovali preko fejsbuka kako bismo pomogli ljudima kojima treba pomoć. Doneli smo vodu, lanč pakete, sradstva za higijenu. Jas am sao ovom grupom došla ovde, a druga je u Reskeu.”

Na zvaničnom graničnom prelazu Bački Vinogradi-Ašothalom nema mnogo putnika, a njihov prolaz nadzire grupa policajaca i vojnika. Pitamo ih za migrante, ali oni odgovaraju da ih nisu danas videli. Bilo ih je juče, a danas kilometrima naokolo nema nijednog. Meštani Bačkih Vinograda su nam potvrdilai da je juče ovde bilo gotovo vanredno stanje. Nekoliko desetina izbeglica je postavilo šatore blizu graničnog prelaza, ali ih već do večeri više nije bilo – deo je krenuo da traži prolaze kroz ogradu, dok je drugi otišao autobusom poslatim iz Mađarske, koji ih je potom odvezao do kampa u Reskeu.

XS
SM
MD
LG