Dostupni linkovi

Susret HDZ i SDA: Nema rekonstrukcije Savjeta ministara BiH


Delegacije HDZ-a BiH i SDA na današnjem sastanku u Mostaru nisu postigle konkretan dogovor u vezi sa formiranjem nove parlamentarne većine, ali su zaključile da su otvorena vrata za Savez za bolju budućnost /SBB/, kao novog partnera u Federaciji BiH /FBiH/ i da nema rekonstrukcije vlasti na nivou BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da na sastanku ništa konkretno nije dogovoreno, ali da je otvoren prostor za sve koji žele dobro FBiH.

"Imamo jedan okvir u koji dolazi u obzir i SBB, ali to zavisi od te stranke. Želimo da stabilizujemo prilike, prestanemo sa konfliktima i negativnom retorikom i da napravimo konsenzus kada su u pitanju reformski procesi. To je sada stvar dogovora sa SBB-om", rekao je Izetbegović novinarima.

On je dodao da je agenda SDA i SBB-a jako bliska, ali da je stvar ličnih animoziteta koji se moraju prevazići u intersu BiH.

"Mora se naći snage da se stavovi približavaju", dodao je Izetbegović.

Kada je riječ o rekonstrukcije vlasti na nivou BiH, Izetbegović navodi da od predsjednika HDZ-a Bih Dragana Čovića nikad nije čuo da dovodi i pitanje koaliciju na nivou BiH.

"Pravi se tema koja ne postoji. Nikad nismo razgovarali o tome. Savez za promjene je izbor za ovaj mandat. HDZ je to prihvatio i nije dovodio nikad u pitanje", rekao je Izetbegović.

On nije isključio mogućnost da se Demokratski front /DF/ vrati u vlast u FBiH, ističući da se ta stranka različito ponaša na različitim nivoima vlasti i da SDA sa njom ima dobru saradnju na nivou BiH i u Kantonu Sarajevo.

"Niti ću ih pozivati, niti ću praviti probleme ako se budu vraćali", rekao je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG