Dostupni linkovi

Kitarović u Sarajavu razgovarala sa Čovićem i Izetbegovićem


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je bilateralni susret s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, u okviru radne posjete hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini.

Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović su informisali predsjednicu Grabar-Kitarović o aktualnoj političkoj situaciji, kao i o aktivnostima koje se poduzimaju na putu ka punopravnom članstvu u EU, posebno imajući u vidu predstojeće privredne i socijalne reforme BiH

Teme razgovora bile su regionalne prilike i saradnja, bilateralni odnosi dviju zemalja, kao i trenutna situacija u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na daljnji napredak u procesu evropskih integracija.

Istaknut je značaj unapređenja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa, s ciljem jačanja međusobne saradnje na svim poljima. Kako se i jedna i druga zemlja još navikavaju na promjene koje su nastale u odnosima od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, potrebno je zajednički raditi na prevazilaženju svih poteškoća i prepreka, a sve s ciljem obostrane dobrobiti.

Predsjednica Republike Hrvatske Grabar-Kitarović je kazala da Republika Hrvatska, kao članica EU i NATO, bilateralno, ali i putem institucija EU, iskazuje značajnu potporu Bosni i Hercegovini u njenim naporima na ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u evropske i evroatlantske integracije.

Ona je podržala je reformske napore koje poduzimaju sve nivoe vlasti u BiH i naglasila značaj provođenja infrastrukturnih i energetskih projekata od regionalnog značaja.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o izazovima na globalnom planu, odnosno o prilivu izbjeglica sa područja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, kao i mogućnostima pronalaska dugoročnijeg rješenja migrantske politike.

Također je istaknuto da je potrebno što prije riješiti pitanje granica, kao i međusobno usaglasiti daljnje strategije razvitka od značaja za obje zemlje.

XS
SM
MD
LG