Dostupni linkovi

Boris Njemcov i Nađa Savčenko kandidati sa nagradu Saharov


Krajem februara ubijeni ruski opozicionar Boris Njemcov i u ruskom zatvoru utamničena ukrajinska vojna pilotkinja i zastupnica u parlamentu Nađa Savčenko među kandidatima su za prestižnu nagradu Evropskog parlamenta za 2015.- Saharov.

Nagrada, koju je EP uveo 1988., ima i novčani iznos od 50.000 eura i svake se godine dodjeljuje pojedincima ili grupama koji su posvetili svoje živote odbrani ljudski prava i fundamentalnih sloboda.

Njemcov, bivši ruski zamjenik premijera, ubjen je 27.februara 2015., na mostu u blizini Kremlja.Bio je oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Savčenko, ukrajinska vojna pilotkinja oteta je na istoku Ukrajine 2014., i prebačena u Rusiju, gdje joj se sudi za navodno učešće u ubistvu ruskih novinara.

Među nominovanima za ovogodišnju nagradu Saharov su i tri zviždača, bivši zaposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden, te Antoine Deltour i Stephanie Gibaud, kao i saudijski bloger Raif Badavi i somalijska aktivistikinja Edna Adan Ismail.

Ime dobitnika nagrade biće objelodanjeno u oktobru.

XS
SM
MD
LG