Dostupni linkovi

Fotografija policijaca sa sirijskim dječakom iz Srbije hit društvenim mrežama


Slika pripadnika policajce Srbije koji u naručju drži sirijskog dječaka, uz komentar novinarke BBC-ja "Sirijci imaju samo riječi hvale za srbijanske policajce", obišla je svijet.

Policajac čija je fotografija sa sirijskim dječakom u "očinskom" zagrljaju izazvala talas emocija na društvenim mrežama zove se Redžep Arifi, iz Preševa, i već mjesec dana je angažovan u Miratovcu, gdje se dočekuju izbjeglice koje u Srbiju stižu preko Grčke i Makedonije.

Fotografiju je na svoj nalog na Twitteru postavila novinarka BBC-jevog Radija 4 Maneeven Rana (Menvin), a u opisu fotografije piše i da izbjeglice navode da su policajci u Srbiji "prvi koji ih ne tretiraju kao životinje".

Fotografija se velikom brzinom proširila društvenim mrežama, a novinarka BBC-ja je postavila još fotografija policajca i dječačića.

Na stotine, ponekada i hiljade izbjeglica sa Bliskog istoka, bježeći od ratnih dešavanja u svojim zemljama, putujući ka zapadnoj Evropi, dnevno prođe kroz Srbiju. Njihov put do Evrope često je praćen tragedijama, lošim tretmanom policije i stanovništva zemalja kroz koje prolaze.

Kako navodi Rana, iako je tretman izbjeglica u Srbiji mnogo bolji nego u ostalim zemljama kroz koje prolaze, izbjeglice su, kao i svuda, ranjiva kategorija.

Tako je napisala da su srbijanski taksisti "nemilosrdni prema izbjeglicama i da zloupotrebljavaju njihov položaj iznuđujući im nakon vožnje velike sume novca".

XS
SM
MD
LG