Dostupni linkovi

Jordanski princ Ali se kandidovao za predsednika Fife


Jordanski princ Ali bin el Husein kandidovao se danas za predsednika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa).

Predstavljajući kanidaturu princ Ali je rekao da će se boriti protiv duboko ukorenjene korupcije i donošenja političkih odluka i da će pokušati da skandalom pogođenu Fifu učini transparentnijom.

Princ Ali je kandidaturu objavio pred 300 zvanica, među kojima su bile i strane diplomate, u rimskom amfiteatru u Amanu. On je kandidaturu objavio na arapskom, a zatim je svoj plan predstavio na engleskom jeziku. On je rekao da će ako bude izabran, neka ovlašćenja za donošenje odluka iz štaba Fife u Cirihu prebaciti na nacionalne fudbalske saveze. Obećao je više investicija u razvoj fudbala, da će učiniti više za ženski fudbal i da će se boriti protiv nameštanja utakmica. Princ Ali je u maju bio protivkandidat Sepu Blateru na izborima za predsednika, ali je izgubio u prvom krugu (73:133) i povukao se uoči drugog kruga glasanja. Blater je četiri dana po dobijanju petog mandata podneo ostavku zbog velikog skandala i hapšenja visokih zvaničnika Fife u sklopu istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu. Za predsednika Fife kandidovao se i predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini.

"Samo kroz novo vođstvo Fifa može da se promeni. Ne verujem da Fifa može da vrati fudbal svetu bez novog vođstva, neuprljanog poslovima iz prošlosti. Moramo da prevaziđemo duboko ukorenjenu korupciju i političke odluke. Fifu neće da vodi feud jedne svemoćne klike", rekao je princ Ali.

XS
SM
MD
LG