Dostupni linkovi

Dačić: Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi najvjerovatnije u decembru trebalo da bude donesena odluka o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU, te da će vjerovatno to biti poglavlja o finansijskoj kontroli i o Kosovu.

On je poslije sastanka sa šefom diplomatije Luksemburga Jean Asselbornom u Beogradu naveo da su za održavanje druge međuvladine konferencije u opticaju dva termina.

"Razgovara se o dva termina za održavanje druge međuvladine konferencije - jedan je novembar, a najkasnije 15. ili 16. decembar, na kojoj će biti donijeta odluka o otvaranju poglavlja", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

To će, kako je rekao, najverovatnije biti poglavlje 32 -o finansijoj kontroli i 35- o Kosovu, za koja je Srbija spremna.

Što se tiče izbjegličke krize, Dačić je istakao da Srbija insistira da se uključi u mjere EU za sistemsko zbrinjavanje izbjeglica, te ponovio da nikakva odluka o otvaranju kampova na teritoriji Srbije nije donesena, već da je riječ o prihvatnim centrima, što nije isto.

On je naveo da Srbija nema pristup fondovima EU za rješavanje tog pitanja i da je do sada najavljena pomoć Srbiji za to mala u odnosu na potrebe.

Asselborn je napomenuo da je njegova zemlja, koja do kraja godine predsjedava EU, uvijek podržavala prijem Srbije u EU i da će učiniti sve što je u njenoj moći da se za Srbiju otvori prvo poglavlje ove godine.

"Moramo da veoma tijesno da sarađujemo sa zemljama zapadnog Balkana kako bismo riješili ovaj problem", rekao je Asselborn, navodeći da vlasti i narod Srbije razumiju pun obim ove tragedije.

XS
SM
MD
LG