Dostupni linkovi

Premjer Slovačke protiv obavezujućih kvota za izbjeglice


Prijedlozi Evropske komisije (EK) o zajedničkom odgovoru EU na talas izbjeglica sadrže nekoliko pozitivnih tačaka, ali se Slovačka protivi obavezujućim kvotama za prihvatanje tih osoba, izjavio je danas slovački premijer Robert Fico.

Slovačka je jedna od četiri države centralne Evrope koje vode kampanju protiv plana Komisije i Njemačke o raspoređivanju migranata u svim članicama Unije.

Fico je rekao da novi preijedlog predsjednika EK Jean-Calude Junckera ide u dobrom pravcu, poput zaštite spoljnih granica Unije.

"Cijenimo predložene mjere, uključujući zaštitu granica EU u Italiji i Grčkoj. Spremni smo da damo finansijski doprinos ili da budemo prisutni u vojnom ili tehničkom pogledu", rekao je slovački premijer.

On je dodao da su kvote "iracionalne" i da "ne rješavaju ništa".

"Hajde da ne popustimo zbog onoga što pričaju Njemačka i Francuska. Imamo sopstvene ideje, informacije i pravo da izrazimo svoje mišljenje", napomenuo je Fico.

Sličnu izjavu ranije je dao češki premijer Bohuslav Sobotka. On se usprotivio nacionalnim kvotama i rekao da je njegova zemlja spremna da učestvuje u drugim oblicima odgovora na krizu.

XS
SM
MD
LG