Dostupni linkovi

Cameron: Britanija ostaje izvan sistema izbjegličkih kvota


Britanski premijer David Cameron branio je danas odluku Britanije da ne učestvuje u obaveznom sistemu kvota za preraspodjelu izbjeglica unutar Evropske unije, koji je danas u Briselu predstavio predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

"Ukoliko je sva pažnja na kvotama za preraspodjelu izbjeglica širom Evrope, to neće riješiti problem i šalje poruku ljudima da je zapravo dobra ideja ući u čamac i krenuti na to opasno putovanje", rekao je Cameron poslanicima u parlamentu.

"Evropa mora da dođe do svojih odgovora, za one države koje su dio Šengena. Britanija, koja ima svoje granice, ima mogućnost da donosi suverene odluke", naveo je Kameron.

Britanija je izuzeta iz politike azila i migracija EU i Cameron je već jasno stavio do znanja da njegova država neće biti uključena u bilo kakav sistem kvota, navodi AFP.

Britanski premijer je najavio u ponedeljak da će Britanija primiti 20.000 izbjeglica u narednih pet godina iz izbjegličkih kampova blizu Sirije.

Pripadnici opozicione Laburističke partije ukazali su, međutim, da ovim nije riješeno pitanje velikog broja migranata koji su već stigli do obala Evrope.

XS
SM
MD
LG