Dostupni linkovi

Sud u Beogradu: Uslovne kazne za paljenje ambasada 2008.


Viši sud u Beogradu izrekao je danas presudu 11-orici optuženih za paljenje ambasada 2008. godine posle mitinga "Kosovo je Srbija".

Kako je javio B92, Viši sud u Beogradu osudio je devetoro ljudi na uslovne kazne, a dvoje je oslobodio.

Tužilaštvo optužene tereti za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i u završnoj riječi je predložilo da budu osuđeni dok je odbrana poricala krivicu.

U optužnici se navodi da su optuženi kritičnog dana oko 18:30 sati organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kome je poginuo Zoran Vujović.

Prethodno su, kako se navodi u optužnici, gađali ambasadu Hrvatske i ambasadu Nemačke, u kojoj su izazvali manji požar.

Više javno tužilaštvo u Beogradu zimus je pokrenulo novu istragu o tome ko je i kakve propuste napravio tokom i nakon obezbjeđivanja mitinga 'Kosovo je Srbija' .

U toku je predistražni postupak protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika Beogradske policije Borivoja Tešića koji je komandovao Žandarmerijom, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, kao i nekadašnjeg rukovodioca u Beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića.

XS
SM
MD
LG