Dostupni linkovi

Ban: Sirijski sukob sramni simbol međunarodnih podjela


Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon nazvao je sirijski sukob "kolosalnom tragedijom za Siriju i sramnim simbolom međunarodnih podjela" koji je doveo do današnje izbjegličke krize u Evropi.

On je poručio skupu UN-a posvećenom potrebi zaštite civila u sukobu da će "presuda istorije biti stroga", prenosi AP.

Ban je poručio Vijeću sigurnosti UN-a, koje je duboko podijeljeno oko Sirije, da poduzme akciju zasnovanu na mapi puta iz 2012. godine koju su usvojile ključne zemlje u Ženevi, i koja poziva na formiranje prelazne vlade s izvršnim ovlastima.

Portparol UN-a Stephane Dujarric saopćio je da je tokom protekla dva dana Ban razgovarao s čelnicima vlada u Austriji, Češkoj Republici, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj i apelovao je na njih da "budu glas za one kojima je potrebna zaštita i brzo pronađu zajednički pristup bavljenju njihovim osnovnim potrebama".

Čelnik Svjetske organizacije izjavio je da ogromna većina onih koji bježe pred ratom i siromaštvom ima pravo da zatraži azil, i zatražio je od svjetskih čelnika da ustanu protiv pojačane ksenofobije, diskriminacije i nasilja protiv izbjeglica i migranata, saopćio je Dujarric, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG